شادمهر عقیلی، فروتن، شوخ طبع و صد البته به معنی واقعی کلمه هنرمند است. در سال ۱۳۵۱ در تهران متولد شد و در محله‌ هاشمی زندگی می‌کرد. شاید تصور کنید فردی که نواختن چندین ساز را به صورت حرفه‌ای می‌داند حتماً از کودکی معلم خصوصی داشته؛‌ اما شادمهر عقیلی به خاطر هوش، علاقه و استعدادش به این نقطه رسیده است. خودش می‌گوید دیدن سازها عطش و شوق خاصی را در وجود او زنده می‌کرد. نواختن اولین ساز را از برادرهایش آموخت. بعد به هنرستان رفت و موسیقی خواند.در حالی که نواختن حرفه‌ای یک ساز برای بسیاری از افراد تنها یک رویا است، انگشتان جادویی شادمهر عقیلی می‌توانند روی صحنه دلبری‌های فراوانی با سازهای مختلف کنند. عقیلی زمان اجرا ساز را نوازش می‌دهد و ارتباطی عمیق با سازهایش برقرار می‌کند. ویولون که ساز تخصصی‌اش است را در حد اعلایی می‌نوازد. نام او در لیست نوازندگان برتر ویولون دنیا که توسط وال استریت ژورنال منتشر شده به چشم می‌خورد. بر نواختن پیانو، گیتار و سنتور بسیار مسلط است. هنرهایش به همین سازها محدود نمی‌شود. به گونه‌ای موسیقی را می‌شناسد که گویی دست به هر سازی که می‌زند، آن ساز به خوش‌ترین نوا می‌نوازد. گیتار بیس، گیتار الکتریک، کیبورد، هارمونیکا، ماندولین، ترومپت، درام، پرکاشن، عود و بوزوکی از سازهایی هستند که عقیلی با آن‌ها دوستی دارد. عقیلی در مجموع ۱۹ ساز را به صورت حرفه‌ای می‌نوازد.

شروع حرفه‌ای فعالیت شادمهر مربوط به سال ۱۳۷۵ است. اولین آلبوم او در سال ۱۳۷۶ با نام بهار من منتشر شد. این آلبوم مجموعه‌ای از آهنگ‌های بی‌کلام او است. در سال‌های پایانی دهه هفتاد شادمهر به ستاره پاپ ایرانی تبدیل شد و توانست با آثارش تحول عظیمی در موسیقی پاپ بعد از انقلاب ایجاد کند. در آن سال‌ها به او لقب سلطان پاپ ایران را داده بودند. یک سال بعد آلبوم به یادماندنی و محبوب مسافر را منتشر کرد. بلافاصله در سال‌های بعد آلبوم‌های دهاتی، مشق سکوت، نغمه‌های مشرقی، پر پرواز، آدم و حوا، خیالی نیست، آدم فروش، پاپ کورن، تقدیر، طرفدار، تجربه کن و تصویر منتشر شدند. او سال‌های هنری پرکاری دارد. آهنگ تقدیر از آلبوم تقدیر در نظر سنجی که از سوی شبکه‌ من و تو برگزار شده است، توانست رتبه‌ بیستم ماندگارترین آهنگ‌های تاریخ موسیقی ایران را کسب کند. در سال 139۰ آهنگ (حالم عوض می‌شه) در نظر سنجی‌ها عنوان بهترین آهنگ سال را به خود اختصاص داد. افتخارات او در لیست بهترین‌ها ادامه داشت و در سال 1395 آلبوم دوازدهم او یعنی تجربه کن به عنوان بهترین آلبوم سال درنظرسنجی‌ها انتخاب شد. او آهنگ‌سازی و تنظیم چندین تک آهنگ را نیز در کارنامه‌ هنری پر ستاره‌ خود دارد و چندین اجرا و آهنگ مشترک با آقای صدا، ابی دارد که نشان‌دهنده چیره دستی و خوش صدایی اوست.

زمانی که شادمهر عقیلی در ایران حضور داشت، در سال ۱۳۷۹ در فیلمی با نام پر پرواز نقش آفرینی کرد. او در این فیلم نقش جوانی را داشت که مجوز آلبومش صادر نمی‌شود. این داستان بی‌شباهت به درگیری‌های او برای اخذ مجوز آلبوم دهاتی در ایران نبود. بسیاری اعتقاد دارند که بخش‌هایی از این فیلم روایتی از داستان زندگی خود او است. فیلم بعدی او شب برهنه بود که در سال ۱۳۸۰ اکران شد. شادمهر در هر دو فیلم به عنوان بازیگر، نوازنده و خواننده حضور داشت.
او شب قبل از اکران فیلم شب برهنه ایران را ترک کرد. در مصاحبه‌ای گفت: «برای گرفتن مجوز آلبوم دهاتی موهایم سفید شد. از ایران رفتم و زمانی که جهان‌بینی پیدا کردم غرور در وجودم از بین رفت». او چند سالی را در کانادا ماند و بعد به آمریکا مهاجرت کرد.

میامسا، همسر شادمهر عقیلی اصالتاً فیلیپینی است، اما در سن‌دیگو کالیفرنیا متولد شده است. آشنایی این زوج مربوط به ساخت یکی از موزیک ویدئوهای شادمهر می‌شود. آن‌ها دختری به نام ملینا دارند. میامسا رقصنده است، اما کار طراحی جواهر و مروارید را نیز به صورت حرفه‌ای دنبال می‌کند. شادمهر عقیلی شاید با تاثیرپذیری از همسر آسیایی‌ خود به فلسفه مدیتیشن و یوگا اعتقاد دارد. او در پست‌هایش در شبکه اجتماعی اینستاگرام ویدئوهایی از لحظات مراقبه و مدیتیشن خود را نیز به اشتراک گذاشته است.  شادمهر در یکی از پست‌های اینستاگرامیش عکس دو تاس که جفت شش را نشان می‌دهند را به اشتراک گذاشته و زیر آن نوشته: «جهت یادآوری به خودم که اگر منتظر این هستم، احتمالا خوابم یا دارم حتی در هوشیاری وقت رو تلف می‌کنم». به گفته‌ خودش هنوز هم تشنه‌‌ یادگیری و در حال تست تکنولوژی‌ و تجربیات جدید است.

کلید واژ‌ه شادمهر عقیلی طبق آماری که labs.time.com منتشر کرده‌ است، آمار بیشترین جست و جو شخص در ایران را داشته است. این موضوع نشان دهنده محبوبیت او میان ایرانیان است. با اینکه شادمهر 46 سال بیشتر ندارد، اما نسل دهه‌ای 7۰،۶۰،5۰ و ۸۰ ایران با ترانه‌های‌ او ارتباط و خاطره دارند. طرفداران او در ایسنتاگرام برای‌ حمایت از او هشتگ #شادمهر_نه_تکرار_میشود_نه_تکراری و صدها فن پیج دیگر ساخته‌اند.