در اوایل قرن بیستم، بینش مردم نسبت به جهان به سرعت در حال تغییر بود. هنرمندان هم از این قاعده مستثنی نبودند و یک سوال مهم را عنوان کردند: «در عصری که یک عکس می تواند شباهتی کامل را ثبت کند، چرا توهم واقعیت را در نقاشی بازسازی می کنیم؟»‌‌‌ کوبیسم با تغییر انتظارات مردم از هنر، میراث ماندگاری بر دنیای هنر به جا گذاشت. این سبک انتزاع را به دنیای هنر آورد و عصر هنر مدرن را آغاز کرد.‌

سبک کوبیسم چیست؟

‏Cubisme (واژه فرنسوی) یا حجم گرایی، یک جنبش هنری مهم است که توسط پابلو پیکاسو (1881-1973) و ژرژ براک (1882-1963) در پاریس بین سال های 1907 تا 1914 شکل گرفت. واژه Cubisme از ریشه Cube به معنای مکعب اخذ شده است؛ زیرا کوبیست ها تلاش می کنند تا یک پدیده را در سطح دو بعدی عرضه کنند. کوبیسم عموماً به عنوان اولین جنبش هنر انتزاعی شناخته می شود که هیچ صورت یا شکل طبیعی در آن قابل شناسایی نیست.

سبک کوبیسم

این سبک هدف سنتی هنر را که ایجاد تصویری از طبیعت بود، رد کرد و در عوض بر دو بعدی بودن تصویر تأکید کرد. ویژگی های رایج سبک کوبیسم شامل چند بعدی بودن، فرم های هندسی سخت و ویژگی های اغراق آمیز است. کوبیست ها عمدتا نقاشان بودند که بیشتر بر اشکال بی جان تمرکز می کردند؛ اما برخی از آن ها چهره و پرتره ها را نیز نشان می دادند.

انواع کوبیسم

3 نوع کوبیسم وجود دارد: سزانی، کوبیسم تحلیلی و مصنوعی. هر مرحله از کوبیسم، ویژگی های مشخصی داشت. بدین ترتیب که در آن هنرمندان موضوعات را به شیوه ای تغییر می دادند یا موارد جدیدی را به اثر اضافه می کردند تا به آن عمق و بعد ببخشند.

پابلو پیکاسو و کوبیسم

شاید پابلو پیکاسو (۱۸۸۱–۱۹۷۳) تاثیرگذارترین هنرمند نیمه اول قرن بیستم باشد. پیکاسو که در اسپانیا از پدری نقاش به دنیا آمد، از دوران کودکی یک اعجوبه هنری بود. آثار او طیف گسترده ای از سبک ها و حالات را پوشش می دهد که منعکس کننده تأثیرات هنری مختلف و تجربیات شخصی او است.

پیکاسو در حدود سال 1906، کمی پس از دوستی با ژرژ براک (1882-1963) شروع به توسعه سبک Cubisme خود کرد. پیکاسو و براک هر دو همکار و رقیب بودند که تکنیک Cubisme را توسعه دادند، به طور گسترده کاوش کردند و نوآوری به وجود آوردند.

سبک کوبیسم در معماری

بررسی سبک کوبیسم در معماری و طراحی لباس

خب، چگونه Cubisme وارد دنیای کاربردی طراحی شده است؟ زوایای سخت، فرم ‌های هندسی و پرسپکتیو شکسته، تقریباً در هر بخش از دنیای طراحی ظاهر می شود. از بسته بندی گرفته تا تصویرسازی، معماری و حتی فشن. طراحی با فرم های صاف و لبه های سخت و روی هم (مانند Cubisme مصنوعی) می تواند ظاهری مدرن و گرافیکی ایجاد کند.

طراحی کوبیسم اغلب در برنامه های تصویرسازی و طراحی گرافیک مانند لوگوها، پوسترها و تصاویر رسانه ای خود را نشان می دهد. از آنجایی که Cubisme نماد «مدرنیسم کلاسیک» است، هم یکپارچه و هم مدرن به نظر می رسد. ترکیب هندسی در Cubisme (چند بعدی و مسطح) جسورانه و چشم نواز است و در برنامه های طراحی مانند Adobe Photoshop و Illustrator کاربرد دارد.

تاثیر سبک کوبیسم در طراحی لباس

مد و فشن برگرفته ازکوبیسم، غالباً دارای عناصر ساختاری اغراق آمیز و عجیب و غریب است و ظاهر مدل ها در فشن شو، به صورت گیج کننده ای متفاوت است. سبک های پوشیدنی تر و روزمره نیز از Cubisme به شکل الگوهای هندسی نامنظم استفاده می کند که از نظر بصری ظاهر لباس را می شکند.

تاثیر سبک کوبیسم در طراحی لباس

ویژگی های سبک کوبیسم در معماری

حتی معمارانی که سه بعدی کار می کنند هم سبک کوبیسم را در کارهای خود جای داده اند. ظاهر جسورانه، تک رنگ، لبه های سخت، سطوح زاویه دار و نماهای چند بعدی از اجزای اصلی طراحی معماری کوبیسم است و حتی در ساختارهای روزمره مانند ساختمان های اداری و خانه های شخصی نیز دیده می شود.

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید