چندی پیش در مجله‌ پل، رسانه‌های داخلی ترکیه و همچنین رسانه‌های بین‌المللی، خبری مبنی بر تعطیلی فرودگاه آتاتورک استانبول و افتتاح یک فرودگاه جدید به نام فرودگاه استانبول منتشر شد. طراحی خاص و عظمت پروژه فرودگاه جدید استانبول به نام iGA حسابی سر و صدا به پا کرد. در ابتدا قرار بود هم‌زمان با آغاز سال میلادی جدید این فرودگاه به طور کامل آغاز به کار کند و فرودگاه آتاتورک به طور کامل تعطیل شود. پس از دو ماه تاخیر این اتفاق افتاد و فرودگاه آتاتورک آخرین پروازش را تجربه کرد. فرودگاه آتاتورک که بیش از ۱۰۰ سال فعالیت کرد، در ابتدا برای مقاصد نظامی تاسیس شده بود. فرودگاه آتاتورک به مرکز خرید، پارک و فضای آموزشی پرواز تغییر کاربری خواهد داد. فاز یک فرودگاه جدید استانبول به طور کامل بهره‌برداری شده است؛ اما فازهای دیگر در حال ساخت هستند. این ساخت و سازها تا سال ۲۰۲۸ ادامه خواهند داشت. ۱۰ هزار قطعه از تجهیزات فرودگاهی و همچنین کارمندان فرودگاه آتاتورک به فرودگاه جدید منتقل شدند. هواپیمایی ترکیش ایرلاینز این جابه‌جایی را کوچ بزرگ نامیده است.

ویژگی‌های فرودگاه جدید استانبول

فرودگاه İstanbul Havalimanı که یکی از مدرن ترین فرودگاه های استانبول است حدود ۷۷ میلیون مترمربع مساحت دارد و در شمال غربی استانبول در بخش اروپایی در منطقه‌ آرناوت‌کوی واقع شده است. برای ساخت این فرودگاه ۱۲ میلیارد دلار هزینه شده است. پیش‌بینی می‌شود امسال این فرودگاه بتواند به ۳۵۰ مقصد پروازی مسافر برساند. فرودگاه جدید می‌تواند بخش‌های مختلف دنیا را به هم نزدیک کند؛ زیرا در نقطه‌ جغرافیایی واقع است که با هواپیما تا شانگهای و یا نیویورک حدود ۹ ساعت فاصله دارد. در صورت تکمیل تمام فازها، این فرودگاه ظرفیت جابه‌جایی ۲۰۰ میلیون مسافر در سال را خواهد داشت. به این ترتیب این فرودگاه از فرودگاه‌های آتلانتای آمریکا، پکن، توکیو و لس‌آنجلس سبقت خواهد گرفت و از نظر وسعت نیز در رتبه‌ دوم پس از فرودگاه آل‌مکتوم دبی قرار می‌گیرد. گردش در این فرودگاه مانند گردش در موزه‌ها و ساختمان‌های قدیمی ترکیه است، زیرا از همان سبک معماری برای طراحی داخلی آن بهره‌برده‌اند. اگر به فرودگاه آتاتورک رفته باشید، احتمالاً مسافرانی که کف فرودگاه یا روی نیمکت‌ها می‌خوابیدند را دیده‌اید. در فرودگاه جدید این مشکل برطرف شده است. تعداد زیادی از مسافرانی که پروازهایشان چند مسیره است و یا تاخیر دارد می‌توانند کپسول‌ یا همان کابین‌ها کوچک یوتل (Yotel) را برای ۴ ساعت رزرو کنند و به راحتی در آنجا بخوابند. یوتل شرکت انگلیسی است که در زمینه‌ هتل‌های فرودگاهی فعالیت می‌کند.

حمل و نقل به فرودگاه جدید استانبول

برای دسترسی به فرودگاه مدرن استانبول که خارج از شهر قرار دارد، یک سامانه‌ حمل و نقل اتوبوسی با امکان حمل بار به نام Havaist در نظر گرفته شده است. اگر مبدا را میدان تکسیم در نظر بگیرید برای رسیدن به فرودگاه و بلعکس باید ۹۰ دقیقه زمان در نظر بگیرید؛ پس زمان را مدیریت کنید. در حال حاضر اتوبوس‌های فرودگاه در ۲۰ نقطه‌ اصلی شهر استانبول (مکان‌هایی مانند آرناوات‌کوی، باکیرکوی، بشیکتاش، کادی‌کوی، باهچه‌شهیر، مجیدیه‌کوی، ساری‌یر، تکسیم، ینی‌کاپی، سلطان‌محمت، پندیک و…) ایستگاه دارند. این سامانه‌‌ اتوبوسرانی یک اپلیکیشن بسیار کاربردی دارد که در آن ساعت رفت و آمد اتوبوس‌ها و هزینه‌ و زمان تقریبی رسیدن به مقصد نمایش داده می‌شود. در بخش Sefer Saatleri می‌توانید لیست کامل ایستگاه‌های اصلی را ببینید. با دسترسی به موقعیت جغرافیایی شما، اپلیکیشن هاواییست می‌تواند نزدیک‌ترین ایستگاه به شما را پیدا کنید. هزینه‌ سوار شدن به این اتوبوس‌ها تنها از طریق استانبول کارت قابل پرداخت است و راننده‌های آن پول نقد از شما دریافت نخواهند کرد. می‌توانید از باجه‌هایی که در فرودگاه قرار دارند، استانبول کارت تهیه کنید. این هزینه بسته به مقصد یا مبدا، بین ۱۴ تا ۳۰ لیر است. برای کودکان زیر ۵ سال نیازی به تهیه‌ بلیت نیست.
این اپلیکیشن روی سیستم عامل اندروید و iOS قابل اجراست و به زبان ترکی است؛ اما کار کردن با آن سخت نیست. برای مدیریت زمان، ساعت پروازتان را در بخش مربوط در اپلیکیشن وارد کنید تا ۲ ساعت قبل از پرواز به شما هشدار دهد؛ البته این امکان عملاً بی‌فایده است زیرا به دلیل دور بودن فرودگاه از شهر، باید ۴ ساعت قبل از پرواز در فرودگاه باشید. با این حساب اگر توریست هستید، ۶ ساعت قبل از پرواز هتل را تحویل دهید. همچنین شما می‌توانید از سایت www.hava.ist نیز برای اطلاع از برنامه‌های اتوبوس‌ها، ایستگاه‌ها و هزینه‌ سفر استفاده کنید. متاسفانه هزینه‌ تاکسی تا مرکز شهر و بلعکس بسیار بالا (حدود ۱۳۰ لیر) است و به صرفه‌ترین راه همین اتوبوس‌ها هستند. طی دو سال آینده مترو به این فرودگاه خواهد رسید و حمل و نقل دریایی از بخش شمالی فرودگاه نیز میسر خواهد شد.

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید