متاورس چیست و چگونه کار میکند
مفهوم متاورس (Metaverse) چیست؟ در طول تاریخ شاهد آن بودیم که همیشه تحولاتِ بزرگ جهانی، در یک کلیدواژه مشترک بودند: کلید واژه ای به نامِ ارتباط. انسان ها زمانی توانستند با هم صحبت کنند، توانایی این را پیدا کردند که تمام چیزهایی که در ذهن شان می گذرد، مانند احساسات، آرزوها، ترس و نگرانی هایشان را بیان کنند و به یکدیگر بفهمانند.
این اولین انقلاب شناختی بشر بود. بله، انسان توانست از آنچه که در ذهنش می گذشت، دیگران را باخبر کند و حالا بعد از این همه سال به این توانایی رسیده که می تواند نه تنها آن ها را بیان کند، بلکه تجربه شان کند، آن هم با کمک متاورس! این اتفاق مهم را می شود دومین انقلاب شناختی تاریخ بشر دانست.
کلمه متاورس به چه معناست
اگه بخواهیم یک تعریف ساده از متاورس داشته باشیم باید بگوییم که از دو واژه Meta به معنی افرا و Verse که مخفف کلمه Universe به معنای جهان است تشکیل شده است. جهانی سه بعدی که در آن افراد می توانند در اطراف پرسه بزنند و با یکدیگر به صورت مجازی تعامل داشته باشند. به عنوان مثال جهانی که در آن می شود ساختمان ها، پارک ها و فضاهایی خلق کرد که در واقعیت وجود ندارد.
نکته قابل توجه این است که در این جهان می توانیم قوانین فضا سه بعدی دنیای واقعی را نادیده بگیریم. مثلاً خانه هایی طراحی کنیم و بسازیم که در دنیای واقعی امکان ساخت اش وجود ندارد! یا تابلوهای تبلیغاتی ببینیم که ستون متصل به زمین ندارند و… در کل می توانیم متاورس را افراجهانی بگوییم.
محیط متاورس
اولین بار نویسنده آمریکایی به نام Neal Stephensonدر کتاب Snow Crash سقوط برفی در سال ۱۹۹۲، از واژه متاورس استفاده کرد و آن را یک دنیایِ مجازیِ سه بعدی که از آواتار مردمان واقعی درست شده؛ تعریف کرد. متاورس را میشود، نسلِ بعدی اینترنت، با محیط های سه بعدی و جذاب دانست.
حالا ممکن است این سؤال پیش بیاید که این دنیای 3 بعدی چگونه برای ما قابل درک خواهد شد؟ جواب این است که با استفاده از هدست ها و دستکش های VR یا همان واقعیت مجازی، عینک ها و مچ بند های VR یا همان واقعیت افزوده.
_________________________________________________________________________________
بیشتر بخوانید: دیسنترالند و کسب درآمد از آن
_________________________________________________________________________________
دنیای متاورس چگونه است
فضای مجازی که امروزه با آن سر و کار داریم و بسیار هم به آن وابسته هستیم، به صورت ۲بعدی است و در اصل فقط توانسته حس شنوایی و بینایی ما را به صورت محدود درگیر کند. متاورس قرار است، در آینده نه چندان دور، حس لامسه، بویایی و حتی چشایی را هم در اشکال بزرگ درگیر خودش کند! در حساب های کاربری شخصی مان در فضای مجازی کنونی، ما با عکس های دو بعدی و ثابت خودمان فعال هستیم؛ اما در متاورس، شما با استفاده از آواتارِ مخصوص تان، دست به فعالیت های مختلف می زنید.
کار با متاورس
درست است که هم اکنون پروژه های متاورس تمرکزشان روی سرگرمی و جذاب کردن محیط برای کاربران است، اما به زودی شامل بسیاری از فعالیت های اقتصادی، هنری و فرهنگی مهم خواهد شد. البته همین الان هم بسیاری دست به کار شدند و در متاورس فعالیت های اقتصادی و هنری انجام می دهند. چند برندی که تا به امروز برای ورود به متاورس فعالیت و اقدام به سرمایه گذاری کرده اند را برایتان نام می بریم: SONY، SAMSUNG، Google META، MICROSOFT، BINANCE، EPIC GAMES، NIKE، ADIDAS، BOEING، GUCCI و…
کاربرد متاورس چیست
می توان از ویژگی های متاورس به هم زمان و مطابق با دنیای حقیقی بودن، پایداری، قابل دسترس برای عموم، اقتصاد کارآمد، تجربه، مشارکت گسترده و غیرمتمرکز بودن اشاره کرد. برای روشن شدن ویژگی های ذکر شده یک مثال می زنیم. مراسم اسکار را در نظر بگیرید.
متاورس این قابلیت را برای همه فراهم می کند که هم زمان، همه مردم دنیا بدون محدودیت و کارت دعوت با آواتار به این مراسم بروند و در این جشن بزرگ شرکت کنند. شرکت ها یکی بعد از دیگری وارد متاورس می شوند. در متاورس محیط اداره و شرکت شبیه سازی می شود و پرسنل به وسیله عینک و هدست مخصوص، آواتار همکارانِ خودشان را کنارشان می بینند و مثل دنیای واقعی در کنار هم کار می کنند.
آینده متاورس
شرکت بوئینگ قصد دارد طراحان و مهندسان در حالی که ممکن است در خانه، شرکت یا هرجای دیگری باشند را از سراسر دنیا در متاورس کنار هم جمع، و اقدام به طراحی و ساخت هواپیما کنند. به زودی از این خبرها بسیار زیاد می شنویم. کنسرت ها، همایش ها، جشن های بسیاری در متاورس برگزار می شوند. البته تا الان هم شاهد چندین مورد برگزاری بودیم، مانند ازدواج یک زوج هندی که با حضور دو هزار مهمان و یا کنسرت Justin Bieber و… که در متاورس انجام شد.
چگونه وارد متاورس شویم
در حال حاضر هم می شود بدون این ابزار و با همین گوشی و رایانه، وارد این دنیای جذاب شد. اما برای درک بهتر متاورس به ابزارهای VRو AR نیاز داریم. در همین ابتدا بیایید ببینیم VR و AR چه تفاوتی با هم دارند. با VR ما وارد فضای جدید سه بعدی می شویم؛ اما با AR می توانیم یک شی مجازی را وارد دنیای واقعی خودمان کنیم. مثلاً یک اژدها را بهصورت مجازی کنار خودتان داشته باشید.
بیایید کمی هم در مورد MR و XR صحبت کنیم. آیا چیزی شنیده اید؟MR ترکیب AR و VR و XR تجربه ای متفاوت از MR است. حالا با کمک XR می توانید با اژدهای خانگی تان ارتباط بیشتر و واقعی تری داشته باشید، مثلاً نوازشش کنید، با او بازی کنید و او هم به این رفتارهای شما واکنش نشان دهد.
اگر می خواهید دید بهتری از XR بدست بیاورید، پیشنهاد می کنیم فیلم Ready Player Oneساخته Steven Spielberg را حتماً ببینید. در این فیلم Wade Watts کارکتر اصلی، هر زمان تصمیم به ورود به دنیای متاورس می گیرد، هدست و دستکش های مخصوصش را می پوشد و مثل دنیای واقعی با تمام اجزای دنیای مجازی که واردش می شود؛ بهصورت واقعی ارتباط برقرار می کند!