وکیل پایه یک دادگستری در کانادا
سام بیات متولد سال ۱۳۴۱ وکیل پایه یک دادگستری در کاناداست که در این حرفه سابقه‌ای سی ساله دارد. بیست و هشت سال است که در دبی هم به این حرفه می‌پردازد و در تهران، استانبول، کانادا و پاکستان نیز شعبه دارد. سام بیات در حال حاضر ساکن دبی است و برای نزدیکی به موکلین و تبادل راحت‌تر اطلاعات و خدمات حقوقی به آن‌ها این کشور را برای سکونت انتخاب کرده است. خواننده مصاحبه ما با سام بیات عزیز باشید.
چند سال است که کار مهاجرت انجام می‌دهید؟
نمی‌توانم دقیق جواب این سوال را بدهم. چون وقتی پنجاه سال پیش به کانادا مهاجرت کردیم، با مهاجران زیادی در کانادا آشنا شدم و حتی قبل از اینکه وکیل بشوم، برای انجام امور اداری به دوستان ایرانی کمک می‌کردم. از جهت حرفه‌ای و رسمی حدوداً از سال ۱۹۹۲ وارد این حرفه شدم.
چه سالی از ایران مهاجرت کردید؟
در اوایل سال ۱۹۷۰ با خانواده‌ام به کانادا مهاجرت کردم.
در چه کشورهایی برای مهاجرت فعالیت دارید و نماینده چه کشورهایی هستید؟
دفتر مرکزی من در دبی است. به دلیل موقعیت و مرکزی بودن این کشور در منطقه خاورميانه دبی را انتخاب کردم. دفاتری که با آن‌ها همکاری می‌کنم در استانبول، تهران، لبنان، کراچی، مصر و اردن هستند. به خاطر اشتیاق افراد به دریافت تابعیت دوم، امروز نماینده پنج کشور کارائیب هستم. کشورهای Dominica، Saint Kitts and Nevis، Saint Lucia، Antigua and Barbuda و کشور Vanuatu در اقیانوس آرام همچنین کشور مقدونیه شمالی در اروپای شرقی که این هفت کشور هم از نمایندگانی هستند که برنامه‌های مهاجرت و تابعیت را توسعه و توجیه می‌کنند.

بیشتر چه نوع مهاجرت‌هایی را انجام می‌دهید؟
نمی‌توانیم مدل خاصی را نام ببریم. تفکر دفتر ما این است که ابتدا متقاضی را بشناسیم، خواسته‌هایش را بدانیم و او را توجیه کنیم. سپس مسائل را توضیح دهیم که صنعت مهاجرت و تابعیت چیست و چه کمک‌هایی به او خواهد کرد. در پایان این پروسه، سعی می‌کنیم با متقاضیان و وکلا، برنامه‌ای برای آن‌ها طراحی کرده و بنویسیم.
تا به امروز چند پرونده موفق مهاجرت داشته‌اید؟
رقم دقیقش را ندارم. ولی حدس می‌زنم بعد از بیست و هشت سال تجربه کار در دبی که حدوداً برابر ۳۳۶ ماه است، اگر بخواهیم به طور متوسط ۲۵ پرونده موفق در ماه در نظر بگیریم، برابر با ۸۴۰۰ پرونده موفقیت‌آمیز خواهد بود. البته در سال‌های اول کار، این رقم از ۲۵ پرونده هم بیشتر بود. پس به راحتی می‌توانم بگویم بیش از ده هزار پرونده موفق داشته‌ام.

موکلین شما بیشتر خواستار مهاجرت به چه کشورهایی هستند؟
می‌توان گفت نود درصد افراد متقاضی، مشتاق رفتن به کانادا هستند. به نظر می‌آید کانادا قطب اصلی برای همه متقاضیان مهاجرت است.

از شرایط مهاجرت به کشورهای آنتیگوا و باربودا برایمان بگویید.
مانند چهار کشور دیگر کارائیب خیلی ساده است. یا باید پولی را وقف دولت کنید یا اینکه در یکی از پروژه‌های دولتی یا خصوصی‌سازی شرکت کنید و در هر دو حالت فقط برای روشن شدن هویت نیاز به یک سری مدارک و پرداخت مبلغی برای وقف یا سرمایه‌گذاری است که دیگر به شما بازنخواهد گشت. البته در حال حاضر آنتیگوا و باربودا برای ورود ایرانیان بسته است. مگر اینکه چندین سال خارج از ایران زندگی کرده باشید. اما مشکل‌ترین مورد انتقال مبلغ لازم به این جزیره است.

معمولاً دغدغه‌های ایرانیان برای مهاجرت چیست؟
اصولاً می‌توان آن‌ها را به دو گروه تقسیم کرد‌. گروه بزرگی به خاطر آینده و تحصیلات فرزندانشان مهاجرت می‌کنند. گروه دوم تجاری هستند که قصد دارند دسترسی بیشتری به بازار بین‌الملل داشته باشند. البته قشر مهم دیگری نیز از نظر من وجود دارد که قشر سوم، یعنی متخصصین را شامل می‌شوند. این گروه می‌خواهند در خارج از ایران کسب و کار کنند چون حقوق‌ها بیشتر و شرایط زندگی برای قشر متوسط خیلی بهتر است.

شما با نخست وزیر کشور دومینیکا صحبت داشتید، لطفاً از این مذاکرات برایمان بگویید. شرایط اخذ اقامت این کشور چگونه است؟
صحبت من با نخست وزیر دومینیکا بیشتر در مورد برنامه تابعیت این کشور و توصیه‌هایی در مورد چگونگی و پیشبرد بهتر این امر بود. دومینیکا هم مانند دیگر کشورهای کارائیب دو برنامه دارد. وقف پول به دولت و سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مورد تایید و مجاز دولت، که بازگشت خواهد داشت. البته به تازگی دومینیکا روش جدیدی برای تابعیت ارائه داده که فرد می‌تواند با تاسیس یک بیزینس شخصی و سرمایه‌گذاری در آن، بعد از دو سال تابعیت کشور را دریافت کند و به این ترتیب راه برای کسانی که سرمایه کمی دارند، باز شده است.

در حال حاضر شرایط اقامت کدام کشور برای ایرانیان راحت‌تر و بهتر است؟
سوال پیچیده‌ای است، چون ایرانی‌ها یک گروه مشخص نیستند و باید با توجه به شرایط سنجیده شوند‌. می‌توانم بگویم که همه کشورهای غربی باز هستند و مهاجرت به این کشورها راحت‌تر است و تنها عامل سرمایه‌گذاری لازمه و زمان مهاجرت است که تغییر می‌کند. به نظر من کانادا نسبت به کشورهای دیگر مثل انگلستان که در عرض چند ماه پروسه اقامت به نتیجه می‌رسد، زمان بیشتری می‌طلبد و پروسه طولانی‌تری دارد. برای کسب تابعیت هم کشورهای کارائیب می‌باشد که حدوداً سه ماه به طول می‌انجامد.

آیا شما برای کسانی که قصد مهاجرت دارند مشاوره انتخاب کشور را هم براساس شرایط انجام می‌دهید؟
همانطور که قبلاً گفتم دوست دارم در ابتدا در دفتر با متقاضی آشنا شوم و خواسته‌هایش را درک کنم. سپس در مورد امکانات صنعت مهاجرت و تابعیت توضیح می‌دهم و طبق این حقایق برنامه یا برنامه‌هایی را برای شخص طراحی کرده و می‌نویسیم تا بتواند به اهدافی که می‌خواهد، برسد. معمولاً ایرانیان یا به خاطر فرزندان‌شان، یا به دلیل توسعه بیزینس خود و یا به خاطر رشد حرفه‌ای که می‌خواهند در یک منطقه دیگر داشته باشند، مهاجرت می‌کنند.

در حال حاضر از چه راه‌هایی می توان به کانادا مهاجرت کرد؟
همیشه کانادا راه‌های بسیار زیادی داشته و اشتیاق جلب کردن ایرانیان همیشه خیلی خوب بوده است. ولی متاسفانه در حال حاضر به نظر می‌آید با دولت حاکم و مشکلات کووید، راه‌های مهاجرت به کانادا با چالش‌های بسیاری همراه خواهد بود و مدت زمان آن هم طولانی‌تر شده است. در نتیجه من امروز کانادا را به عنوان مقصدی که گرایش خوبی داشته باشد، نمی‌بینم.

بسیاری از ایرانیان به خاطر نزدیکی ایران به ترکیه، مهاجرت به این کشور را انتخاب می کنند، درباره مهاجرت به ترکیه برایمان بگویید.
ترکیه از نظر فرهنگی به ایران نزدیک است و برای یک خانواده سنتی، ترکیه جای جالبی است. چون می‌توان خصوصیات سنتی و فرهنگی و مدرنیسم را نسبت به کشورهای دیگر اروپایی مثل کانادا و آمریکا که واقعاً خانواده‌ها تمدن جدیدی در آن کشورها پیدا می‌کنند، حفظ کرد. اما دوباره به قبل برمی‌گردم و باید بگویم این به شخص و نیازها و انطباق‌پذیری‌اش نسبت به جایی که می‌خواهد برود، بستگی دارد. در صورتیکه کسی دوست ندارد دست از سنت‌هایش بردارد، زندگی در ترکیه برایش خیلی راحت‌تر از کانادا خواهد بود.

در کل به چه افرادی مهاجرت را پیشنهاد می‌دهید؟
کسانی که بتوانند قبول کنند در یک محیط خارجی زندگی کنند. چون کسی که می‌خواهد همان سیستمی که در شهر، شهرستان و کشور خود داشته را ادامه بدهد، طبیعتاً زندگی در غرب مشکلاتی برایش ایجاد خواهد کرد و شخص از اقدام خود راضی نخواهد بود. به همین دلیل است که برنامه‌های تابعیت دوم امروز بسیار جالب هستند. چون اجازه می‌دهند که فرد سنت‌های خود را حفظ کند و از بعضی از امکاناتی که غربی‌ها به آن دسترسی دارند، مانند سفر کردن و… هم بهره‌مند شود.

درباره مهاجرت به دبی برایمان بگویید.
به نظر می‌آید ایرانیان در این سال گذشته و ماه‌های اخیر امکانات بهتری برای اقامت دبی دارند. از طریق کار و یا ثبت شرکت به عنوان سرمایه‌گذار یا از طریق خرید ملک. دبی نیز مشابه ترکیه، برای قشری که می‌خواهند بخشی از سنت‌ها را حفظ کنند و به بخشی از سنت‌های غربی برسند، مناسب است. البته مشکل بزرگ دبی هزینه زندگی این کشور است و کشور امارات و شهر دبی امروز جزو گران‌ترین مکان‌های دنیا به شمار می‌روند.
بسیاری از ایرانیان قوانین کشور مقصد را نمی‌دانند، همین مساله باعث مشکلات مختلفی برایشان می‌شود، آیا تیم شما بعد از مهاجرت هم راهکاری برای مشکلات آن‌ها دارد؟
سوال بسیار مهمی است. کشورها سعی کردند، به حل مسائل کسانی که بعد از اتمام کار به آن کشورها وارد می‌شوند، کمک کنند. متاسفانه تا به حال کشوری نتوانسته این کار را به نحو احسن انجام دهد. در نتیجه گروه ما سعی می‌کند تا حدود زیادی این مسائل را حل کند. ولی بعید می‌دانم بتوانیم جوابگوی تمام سوالات باشیم. البته یکی از خصوصیاتی که شخص برای مهاجرت باید داشته باشد، کنجکاوی، اشتیاق و خواست برای پیدا کردن جواب‌هاست که من توصیه می‌کنم اگر کسی خودش اشتیاقی برای پیدا کردن این مسائل نداشته باشد، مهاجرت نکند. چون پروسه یادگیری روش و قوانین کار و زندگی جدید بسیار طولانی است، مخصوصاً برای کسانی که نمی‌خواهند وقت زیادی برای آن صرف کنند و اشتیاقی برای یادگیری ندارند.

آقای سام بیات چه ویژگی خاصی دارند که باعث شده الان اینجا باشند؟
من همیشه به کارمندان و همکارانم می‌گویم ما در بیزینس قلب‌ها هستیم. مهاجرت مساله بسیار حساسی است. مثالی است که همیشه مطرح می‌کنم. پدری برای مهاجرت درخواست می‌کند، سپس به همسر و فرزندانش می‌گوید که درخواست کرده‌ام و در آینده‌ای نزدیک به کشور دیگری خواهیم رفت یا به مدرکی دسترسی پیدا خواهیم کرد. اگر در آینده‌ای نزدیک این خانواده به نتیجه دلخواه نرسد، رسوایی پیش آمده برای این خانواده، مانند این است که گویی قلب کسی را شکسته‌ایم. به همین خاطر چیزی برای جبران این امر وجود ندارد. مردم پول به دست می‌آورند و پول از دست می‌دهند، فرصت‌های کاری می‌آید و می‌رود ولی قلبی که شکست را نمی‌توان ترمیم کرد. اگر پدری به چهره خانواده‌اش نگاه کند و بگوید فریب خورده‌ام و راهی که انتخاب کردم و به آن اعتماد کردم، اشتباه بوده، دیگر چیزی برای از بین بردن این صحنه در ذهن آن خانواده وجود ندارد. به همین دلیل انتخاب کسی که بتواند واقعاً به این افراد کمک کند و واقع‌بینانه به خواسته‌هایشان توجه کند، خیلی مهم است. پس فکر می‌کنم ویژگی‌ام «صداقت در انجام کار» است.
بزرگ‌ترین درسی که در طول زندگی گرفتید چه بوده است؟
مال حلال. یعنی کارتان را طوری انجام دهید که دو طرف از نتیجه راضی باشند و چیزی که به دستشان می‌رسد، چیزی باشد که دقیقاً خواسته‌اند و حق‌الزحمه‌ای که من می‌خواهم را با کمال میل به من داده باشند.

ایرانیان چطور می‌توانند اطلاعات کامل‌تری جهت مهاجرت از شما بگیرند؟
هموطنان عزیز می‌توانند از طریق شماره 4646 624 150 (97+) در دبی و یا شماره 4646 269 551 (90+) در ترکیه با ما در تماس باشند. همچنین شما می‌توانید از طریق سایت www.bayatgroupe.com با ما در ارتباط باشید. شماره تماس و آدرس کلیه دفاتر در سایت در دسترس می‌باشد.

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید