بیوگرافی افسانه ریحانی فرد
افسانه ریحانی فرد طراح لباس و تصویرگر مد است. او در تهران متولد شده و لیسانس تکنولوژی دوخت و طراحی لباس از دانشگاه سوره را دارد؛ به همین دلیل، سالها در تهران به کار طراحی و تولید لباس اشتغال داشت؛ اما حدود ده سال میباشد که به ونکوور کانادا مهاجرت کرده و اقامت دارد. او در تهران مزون لباس داشت و بخشهای مختلف کارها را از طراحی تا تولید در کنار یک تیم حرفهای دوخت انجام میداد؛ همچنین با تولید کنندگان و مغازداران به نامی در تهران همکاری داشت، که به او در کسب تجارب بیشتر، بسیار کمک کردند.
افسانه ریحانی فرد بعد از مهاجرت به کانادا، تحصیلات خود را تکمیل کرد و روانه کالج vcc شد. او در طول سالهای فعالیت خود در تهران فشن شوهای بسیار زیادی در ایران و کشورهای مختلف برگذار کرده است. همچنین در کنار شو، با مجلات مختلف مصاحبه داشته و در رادیو هم صحبت کرده است.
چطور شد که متوجه شدید به طراحی لباس علاقه دارید؟
من در طی سالها از کودکی، علاقه زیادی به طراحی کفش، کیف و لباس داشتم و رفته رفته میزان علاقه بیشتر شد. در واقع طراح لباس شدن، یک رویای بود که از کودکی مرا همراهی میکرد.
آیا در زمینه طراحی لباس دوره خاصی را گذراندهاید؟
بله؛ من در مقطع کارشناسی در دانشگاه سوره، رشته طراحی لباس خواندهام و بعد از مهاجرت به کانادا، تحصیلات خود را تکمیل کردم.
از چه زمانی و چرا به کانادا مهاجرت کردید؟
حدودا ده سال پیش به ونکوور کانادا مهاجرت کردم.
در مورد فشن شو «زن،زندگی،آزادی» برایمان بگویید؟
این را به صورت کلی برای مخاطبان بگویم که معمولا فشن ویک (هفته مد) در همه کشورها سالی دو بار برگذار میشود و در کانادا هم به همین صورت است. دانشجویان، صاحبان برند و… در طول یک هفته کارهای خود را به نمایش میگذارند و باقی علاقمندان و هنرمندان و شرکتها در فشن شو شرکت میکنند.
شیوه کار بدین صورت است که شرکت کنندگان، از مدتی قبل برنامهریزی میکنند؛ اما ما ده روز قبل از برگذاری، مصادف با جوش و خروش انقلاب ملی ایران، به نظرمان رسید که از امکانی که در اختیارمان است استفاده کنیم. خوشبختانه با برگذار کننده فشن ویک صحبت کردیم و قبول کردند که وارد شو شویم و از آن روز، تلاش شبانهروزی ما شروع شد.
هدف اصلی تیم این بود که صدای مردم ایران باشیم و در پلتفرم وسیعی صدا را به گوش جهانیان برسانیم؛ به همین دلیل، برای مقدمه برنامه یک ویدیو اجرا کردیم تا کسانی که اطلاعی از شرایط و هدف شو ندارند با کانسپت آشنا شوند. جا دارد همینجا از خانم ماندانا رستمی و همکارشان جناب آقای سم تشکر کنم که برایمان یک ویدیو بسیار تاثیرگذار ساختند؛ به حدی که تمامی حضار احساساتی شدند و حتی مدلهای پشت صحنه که در حال اماده سازی بودند، بسیار احساساتی شدند و شو از همان ابتدا مورد استقبال شدیدی قرار گرفت.
بعد از برگذاری فشنشو «زن،زندگی،آزادی» در ونکوور کانادا، با حجم بسیار زیادی از پیغامها روبهرو شدم که برنامه را دیده و با به طریقی در جریان قرار گرفته بودند و علاقه داشتند که این کار را، در یک مکان دیگری برگذار کنند. پیغامها از کشورهای مختلفی به بنده میرسید؛ همچون یک آرت گالری در دبی، یک پیشنهاد از شخصی در ژاپن و از پاریس. به هر حال افرادی متقاضی بودند که این کار در راستای همین هدف در پلتفرمی متفاوت و در جای دیگری اجرا شود؛ از جمله جناب آقای نوید سهیلیان از مجله «عروس مگزین » در کالیفرنیا که با بنده تماس گرفتند و در مورد این موضوع با هم صحبت کردیم.
مجله عروس مگزین، مجلهای است که هر سال در کالیفرنیا اجرا میشود. آنها از بیزینسهایی که مرتبط با عروسی و مراسمهای مختلف هستند دعوت میکنند و در آنجا کارهایشان را به نمایش میگذارند و کسانی که علاقمند هستند، میتوانند از خدمات آنجا استفاده و بازدید کنند.
در نهایت، قراردادی تنظیم شد و مجدد شروع به کار جدی و شبانهروزی کردیم تا یک مجموعه جدیدی آماده کنیم که در راستای هدف «زن،زندگی،آزادی» باشد. برای طراحی این مجموعه جدید، به خاطر حساسیت محتوایی، محدودیتهایی را لحاظ کردیم؛ اینکه بیشتر طرحها جنبه شعارگونه داشتند و در حمایت از جنبش ملی ایران بودند. بر طبق این قرارداد، ما تصمیم گرفتیم که پانزده مدل را برای استیج آماده کنیم؛ اما بنده تا روز آخر بقیه همکاران خود را سوپرایز و بیست مدل آماده و معرفی کردم تا بر روی استیج بروند.
در ابتدای برنامه، باز هم یک ویدیو جالب به نمایش درآمد و حرکات انقلابی مردم در روزهای اخیر پخش شد. به هر حال همگی از رویدادهای اخیر ایران متاثر هستیم و با توجه به اینکه جمعیت حاضر در سالن بیشتر ایرانی بودند، همگی ناراحت شدند و فضای غمگینی ایجاد شد. حضار در سالن آنطور که به اطلاع بنده رسیده بود، حدود ۶۰۰ نفر بودند و بخش وی آی پی را بیشتر افراد سرشناس مقیم کالیفرنیا که دعوت شده بودند، پوشش دادند.
در این شرایط، هر کدام از ما سعی میکنیم یک حرکت مثبتی در جهت بارور شدن انقلاب انجام دهیم. در کنار تلاشهای شبانهروزی مردم، هر شخص با هر خلاقیت و هنری که دارد، باید اعتراض خود را نسبت به شرایط نشان دهد؛ حتی با شرکت در گردهماییها و یا بازنشر اتفاقاتی که رخ داده است؛ چرا که به بهتر دیده و شنیده شدن انقلاب کمک میکند و تاثیر هر حرکتی هرچند کوچک را، نباید نادیده گرفت.
متاسفانه برخی افراد هستند که با دید منتقدانه به همه مسائل نگاه میکنند و بهتر است در نوع نگرش خود یک باگزنگری داشته باشند؛ به عنوان مثال: برخی فکر میکنند برگذاری یک رقص اعتراضی و یا شو لباس اعتراضی چه کمکی میکند؟ من فکر میکنم همه این کارها باعث میشوند که جریانات اخیر بهتر دیده شوند. برای ما که ایرانیان خارج از کشور به حساب میآییم، خیلی اهمیت دارد که همدردی و حمایت خود را به هر طریقی نشان دهیم و من فکر میکنم که این بهترین روش کمک کردن است.
همیشه وقتی هر رسانه و مدیایی از جمله اینستاگرام، فیسبوک و … را دنبال میکنیم، همگی نشان میدهند که شخصی را کشتند، اعدام کردند و یا مردم را سرکوب کردند. این اخبار بد، به اطلاع رسانی و آگاهی کمک میکنند؛ اما از آنجایی که کاری از دستمان برنمیآید، تاثیری مخرب و ناامید کننده دارد. شاید اگر با نمایش کاری که جنبه هنر و زیبایی داشته باشد و در راستای هدف ملی حرکت کند، نقشی متعادل و امیدوارانه داشته و شادی و نشاط ایجاد میکند. برخی از افراد تماس گرفته و درخواست استفاده از لباسها را دارند تا هنر اعتراضی خود را به نمایش درآورند که ما هم از گروههای رقص و حتی از کسانی که در جوامع مختلف قصد شرکت داشتند، حمایت کردیم و در مواردی به صورت داوطلبانه لباس فرستادیم.
برای آن دسته از افرادی که فکر میکنند ما از طریق این کار بیزینس میکنیم باید عرض کنم که چنین چیزی صحت ندارد. من تقریبا بیشتر از سه ماه است که نوع فعالیت کاری خود را بر همین موضوع متمرکز کردهام و جنبه فروش اصلا برایمان مهم نبوده است؛ البته که اگر کسانی که علاقمند به خرید این لباسها هستند میتوانند از طریق سایت فراهم کنند و بپوشند؛ ولی ما حتی پیشنهاد مجموعه عروس مگزین مبنی بر برخورداری از بخش فروش را ردکردیم؛ چرا که این شو جنبه نمایش داشت و هدف اطلاع رسانی بود و ما قصد فروش لباسی با شعار «زن،زندگی،آزادی» را نداشتیم. اگر به سایت یا پیج مراجعه کنید، میبینید که نحوه طراحی را هم گذاشتهایم تا علاقمندان ببینند، یاد بگیرند و خودشان طراحی کنند. امیدوارم که این هدف به زودی محقق و دل مردم ایران شاد شود. به امید روزهای روشن برای ایران عزیزمان.
امضای کار افسانه ریحانی فرد چیست؟ چه مواردی کارهایتان را متمایز میکند؟
عنوان برند ریحانی دیراین است و در ارتباط با فشن شو زن زندگی آزادی، حرکت ما کاملا شعارگونه بوده است . در واقع میخواستیم از ویترین خود پیغام مردم ایران را پررنگتر کنیم. این مجموعه پیامرسان بوده است و شاید بیان اهداف به صورت شعار اصلی انقلاب، برایمان در الویت قرار داشت. البته که شعارهای دیگری هم در پیامد همین نهضت، مدنظرمان بود؛ اما باید استیج جنبه زیبایی هم در کنار اهداف سیاسی داشته باشد؛ به همین دلیل، لباسهای دیگری هم در کنارش قرار دادیم؛ اما تمرکز اصلی، بر هدف سیاسی بود.
من خیلی افتخار میکنم که زنان شجاع ایرانی این شعار را سرلوحه کار خود قرار دادهاند. به عبارتی این شعار میتواند شامل تمام زنان دنیا از جمله زنان افغانستان، پاکستان، کشورهای اروپایی و…باشد. همانگونه که جنبش «می تو» در خدمت دفاع از زنان قربانی تبعیض جنسیتی بود. بسیار افتخار میکنم که این شعار، در کشور ما انقدر پررنگ شده است.
حرکت نمادین قیچی کردن مو هم خیلی برجسته شد و در تمام دنیا این حرکت را برای حمایت از زنان ایرانی انجام دادند. در فشن شو «زن زندگی آزادی» که سه مدل ایرانی داشتیم، روی استیج موی خود را قیچی کردند و حضار بسیار احساساتی شدند.
از مهمترین فشنشو هایی که تا به حال برگزار کردهاید برایمان بگویید.
در سالهایی که در ایران بودم از سال ۲۰۰۵ شروع به برگزاری فشن شو کردم و تا قبل از مهاجرت یعنی ۲۰۱۲ این برنامه ادامه داشت. در سال ۲۰۰۵ اولین فشن شو خود را در لندن به اجرا درآوردم؛ سپس در کرواسی، بوسنی، دبی، استانبول و در بعضی از مناطق ایران همچون کیش، فشن شوهای مختلفی برگذار کردم.
آیا بجز طراحی لباس، در زمینه دیگری هم فعالیت دارید؟
بله؛ تصویر سازی مد و طراحی لباس انجام میدهم و اگر کسی علاقه دارد میتواند به پیج دیگر من برای بازدید مراجعه کند. منظور از تصویر سازی مد این است که بنده نقاشی میکشم و موضوع آن مد، لباس و چیزهایی از این قبیل است و این تصویر سازیها قابلیت چاپ بر روی لباس از تیشرت تا کنورس و … را دارند.
در طراحی لباسها معمولا از چه چیزهایی الهام میگیرید؟
من تقریبا از همه چیز الهام میگیرم و بیشتر دنبال چیزهای زیبا هستم و نمیخواهم سر منشا طراحیهایم، خشن و یا غمگین باشند و دوست دارم چیزای زیبا را، زیباتر کنم. معتقد هستم برای اینکه یک کار خوبی خلق شود، در ابتدا باید خوب دید. ممکن است به یک مغازه دست دوم با لوازمی زشت بروم؛ اما میتوانم یک چیزی که از نظر خودم زیباست را از دل آنها بیرون بکشم. در کل، بعضی چیزهای قدیمی را خیلی دوست دارم و برایم الهام بخش هستند و اگر تلفیق با هنر جدید باشد برایم جذابتر میشود؛ مانند ترکیب المانهای شرقی و غربی که آثاری ماندگار به جای میگذارند. فکر میکنم هر اثری که خلق میشود، باید امضایی از طراح درونش باشد.
برخی اوقات چیزی میبینیم که از نظرمان تکراری است و یا قبلا دیدهایم؛ اما اگر طور دیگری آن را ببینیم، متوجه تفاوتهای خاص هر هنر و هنرمندی میشویم؛ بنابراین در همه چیزهای شبیه به هم، باز هم تفاوتهایی وجود دارد.
خودتان طرفدار کار کدام طراح و برند لباس هستید؟ چرا؟
باید بگویم که طراحهای مطرح بیدلیل بزرگ نشدهاند و دائم یاد گرفتهاند چگونه خود و آثارشان را ارتقا دهند. اینکه فقط من چه چیزی دوست دارم اهمیت ندارد؛ اینکه مردم چه دوست دارند مهم است.
مهمترین هایلایت زندگی کاری افسانه ریحانی فرد چه بوده است؟
مهمترین هایلایت زندگی من در بخش علاقه و کار این است که معتاد فشن هستم. در کنار آن، مادر بودن مهمترین هایلایت کل زندگیام است و به داشتن پسرانم مفتخر هستم.
نظرتان درباره طراحان لباس داخل ایران چیست؟
بنده در مورد طراحان داخل ایران معتقد هستم کارشان بسیار قوی است و من خودم را هنوز یک طراح ایرانی ساکن خارج از کشور میدانم. با توجه به محدودیت ایران از نظر طراحی لباس، میتوانم بگویم طراحان ایرانی خیلی مبارز و جنگجو هستند. جالب است ناخوداگاه یک دیدی وجود دارد که اکثر طراحان در ایران خانم هستند؛ ولی آقایانی هم هستند که در کار طراحی بسیار قوی عمل میکنند.
زمانی که شروع به تحصیل کردم، اصلا دانشجو پسر نداشتیم و همه در کلاس خانم بودیم . فکر میکنم در موارد این چنینی، در حق آقایان اجحاف شده است. طی سالهای فعالیت خود در ایران، بعضا با خیاطانی آشنا میشدم که به صورت حرفهای طراحی هم میکردند و من با بعضی از آنها کار کردهام؛ مثلا جناب آقای جعفر آغار درک بسیار زیادی در این زمینه داشتند و خلاقیتشان مثال زدنی بود و کیفیت کار و ایده، دست کمی از رقبای خارج نداشت.
کارهای شما سفارشی هستند یا آماده تحویل؟
کارهای ما فعلا صرفا فروش آنلاین هستند و نمیتوانیم سفارش قبول کنیم؛ مگر در موارد بسیار خاص.
مردم چگونه میتوانند از داخل و خارج ایران، کارهای شما را تهیه کنند؟
علاقمندان میتوانند از طریق سایت و ایمیل با ما در ارتبارط باشند، سفارش دهند و یا کار و طراحی خود را ایمیل کنند.
تا به حال با کدام عکاسان، میکاپآرتیستها و مدلهای مطرح همکاری داشتهاید؟
در مجموعه ونکوور فشن ویک، با یک تیم کامل از میکاپآرتیستها، مدلهای مختلف، هیر استایلیستهای بزرگی همکاری داشتهام که بسیاری از آنجا اسپانسر بودهاند.
آرزو و اهداف شما در حرفهتان چیست؟
آرزو و هدف من در حرفهام، پیشرفت است و دوست دارم به عنوان یک ایرانی که در خارج از کشور فعالیت میکند، برندم مطرح شود.
جذابترین و سختترین بخش حرفه طراحی لباس چیست؟
جذابترین و سخت ترین بخش حرفه بنده، مربوط به پشت استیج و زمان برنامه ریزی برای فشن شو است. این کار بسیار سخت است؛ اما از بیرون، ساده و باشکوه به نظر میرسد. در اینجا باید از همسرم جناب آقای حمید سلیم تشکر کنم؛ چرا که بدون کمک ایشان نمیتوانستم. او پابهپا بنده شبانه روز تلاش کرده است تا به اهدافم برسم؛ همچنین از خانم میترا امینی که در زمینه چاپ و تولید خیلی کمک کردند هم کمال تشکر را دارم.
برای کسانی که دوست دارند وارد این حرفه شوند، چه توصیهای دارید؟
دوست دارم به تمام کسانی که علاقه دارند وارد این حرفه شوند بگویم که فقط عشق لازم است. گاهی به عنوان طراح سالها کار میکنید و طرحهای خود را در اختیار تولیدکنندگان میگذارید و آنها بدون اینکه اسمی از طراح باشد و یا پولی پرداخت کنند و بدون اطلاع، طرحهایتان را اجرا میکنند. این داستان را همه طراحان از داخلی، جواهرات تا فشن تایید میکنند. باید همگی درک کنیم که ما طراحان، برای رسیدن به تخصص لازم، وقت گذاشته، هزینه کرده و زحمت کشیدهایم و قرار است از آن درامد کسب کنیم؛ پس اگر قرار است از دانش یک طراح استفاده شود، باید هزینه بپردازد.
از نظر شما یک طراح حرفهای لباس، چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
به نظر بنده، یک طراح لباس، باید این مهارت را داشته باشد که اول از همه، ایده ذهنی خود را به تصویر بکشد. آن تصویر باید تمام جزئیات از دوخت، برش، جیب، متریال و … را نشان دهد. طراح لباس باید بتواند تصویر را اجرا کند و نباید دور از دوخت و تخیلی تصویر سازی کند. اگر یک تیمی بخواهد آن طرحها را بدوزد، طراح باید بتواند آنها را توجیه کند و اینگونه یک طراح لباس کامل است.
از طرفی دیگر، طراح باید نسبت به اطلاعات مد دنیا به روز باشد؛ مثلا در حال حاضر برند شنل چه طرحی را زده است؟ در گذشته، برندها دو مرحله شو داشتند؛ اما در حال حاضر، مد دائما در حال تغییر است و کمپانیها همیشه در رقابت هستند. صاحبان برندهای بزرگ، مد را تولید میکنند؛ اما فست فشنها مانند زارا، بلافاصله آنها را با قیمت ارزان تولید میکنند و در اختیار مردم میگذارند و هر طراحی باید همه این مسائل را بداند.
نظرتان درباره مجله پل چیست؟
نظر بنده در مورد مجله پل این است که بسیار حرفهای هستید و سوالات دقیق و حرفهای بودند. برایتان آرزو موفقیت میکنم و آرزو دارم به زودی شاهد خبر خوبی برای ایران باشیم. به امید روزهای روشن برای ایران عزیزمان.