مدیتیشن؛ بهترین روش برای تمرکز و آرامش

یکی از موثرترین و پرطرفدارترین روش‌ها برای دستیابی به تمرکز درونی، مدیتیشن یا مراقبه است. در تاریخچه مراقبه، اولین بار از کلمه مدیتاتوم استفاده شده است که در زبان لاتین به‌معنای تفکر می‌باشد. مدیتیشن شامل تمرینات تمرکز است و تاریخچه چند هزار ساله دارد. مدیتیشن دارای راهکارها و روش‌های مختلف است. افراد زیادی به تاثیرات مثبت تمرینات مدیتیشن بر روان انسان باور دارند و با مراقبه کردن، برای دستیابی به بدن و روانی سالم و شاداب تلاش می‌کنند. در این مطلب با این تمرینات موثر بیشتر آشنا می‌شویم و تاریخچه آن را مرور می‌کنیم.

مدیتیشن چیست؟

مدیتیشن در حقیقت تمرینات تمرکز و سکوت است. تمرینات مراقبه که قدمت چند هزار ساله دارند، با هدف دستیابی به انرژی درونی انجام می‌شدند. برای دستیابی به آن انرژی سرنوشت‌ساز، به تمرکز بالا نیاز است تا انسان بتواند با کمک آن، درون ذهن خود را جست‌وجو کند و روحیه خود را ارتقا ببخشد. روش رسیدن به این تمرکز نیرومند، مدیتیشن است. امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، هنوز هم این تمرینات کهن رواج دارند و افراد زیادی برای یافتن آرامش در این دنیای شلوغ و پرهیاهو، به‌سراغ تفکر و تمرکز با کمک مراقبه می‌روند.

مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین مرحله مراقبه، پاکسازی ذهن با استفاده از برخی فنون ذهنی و فیزیکی است. با پیشرفت علم و نظرات برخی محققان، امروزه تمرینات مراقبه پیشرفت کرده‌ و متنوع شده‌اند. شما می‌توانید با اهداف مختلف مانند رفع استرس و تنش، دستیابی به تمرکز، درمان‌های روانشناسی اتفاقات ناگوار و … به‌سراغ این تمرینات بروید. به‌دلیل تاثیرات مثبت مدیتیشن در روان انسان، روانشناس‌ها و تراپیست‌های بسیاری به مراجعه‌کنندگان خود، شرکت در کلاس‌های مراقبه را توصیه می‌کنند.

طبق آخرین تحقیقات علمی، تاثیرات مثبت مراقبه به اثبات رسیده‌ است. شاید در نظر اول، تمرینات مدیتیشن فقط شامل نفس کشیدن مکرر، سکوت و تکرار برخی آواها باشد؛ اما در باورهای قدیمی به تاثیرات تنفس صحیح و اصولی بسیار تاکید شده است. بنابراین در مساله مراقبه نباید فقط به ظاهر تمرینات توجه کنید. با استناد به تصویربرداری‌های مغزی MRI، حرکات، آواها و تنفس مرتب در مدیتیشن، تاثیرات زیادی بر سلامت مغز می‌گذارند.

تاریخچه مدیتیشن

برای مشخص کردن قدمت مدیتیشن و تاریخ اولین نشانه‌های این تمرینات، پاسخ دقیق و مطمئنی در دسترس نیست. بخش بزرگی از مدیتیشن، از آیین‌ها نشات گرفته است و این به این معنی می‌باشد که تاریخچه مراقبه در کشورها و تمدن‌های مختلف، با یکدیگر تفاوت دارد. در اولین سال‌های پیدایش مراقبه، این تمرینات بیشتر در شرق دیده می‌شد. در ادامه تاریخچه مراقبه در برخی از مهم‌ترین تمدن‌ها و آیین‌ها را مرور می‌کنیم.

مدیتیشن در چین

با مطالعه تاریخچه مدیتیشن در چین، با نام لائوتزه (Laozi) آشنا می‌شویم. لائوتزه فیلسوف باستانی چینی در قرن سوم میلادی است که در کتاب‌های او نشانه‌هایی از مراقبه دیده می‌شود. برای مثال عبارت Shou Jing یا شو جینگ، به‌معنای محافظت از آرامش است که مدیتیشن چینی اشاره دارد. به‌طور کلی در آموزه‌های این فیلسوف چینی، بسیار از مفاهیم فرزانگی و خرد یاد می‌شود که انسان برای دستیابی به آن، نیازمند تفکر و سکوت است. لازم به ذکر است، که بودا در کشور چین نیز شناخته شده است و افراد زیادی در این کشور، به آموزه‌های بودیسم معتقد هستند.

مدیتیشن در چین

مراقبه در هند

در فرهنگ هند، مدارکی مبنی بر وجود مدیتیشن در هند پیدا شده است که مربوط به 1500 سال پیش از میلاد می‌باشد. یکی از اولین تمرینات مراقبه در هند، تمرین «دیانا یا جهنا» نام دارد که برای ارتقای ذهن انجام می‌شده است. زمانی که از آیین‌ها و اساطیر هندی سخن به میان می‌آید، نام بودا و بودیسم همواره شنیده می‌شود. بودا یا سیدارتا گوتاما راهب مذهبی و حکیم هندی بود و آموزه‌های او در تمام دنیا شناخته شده هستند. بنابراین می‌توان بودا را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین شخصیت‌های رواج‌دهنده مدیتیشن در جهان معرفی کرد.

مراقبه در ژاپن

در ژاپن نیز که یکی دیگر از کشورهای غنی شرق است، نشانه‌هایی از مراقبه دیده می‎شود. دوشو (Dosho) راهبی ژاپنی است که در سفر خود به چین، با بودا و آموزه‌های او آشنا می‌شود. در این سفر دوشو به مطالعه مفاهیم مراقبه و ذن پرداخت. با به پایان رسیدن این سفر، دوشو آماده بازگشت به ژاپن بود. دوشو تمام مطالبی که ذن و از مدیتیشن آموخته بود را با اهالی ژاپن در میان گذاشت. این‌گونه بود که مراقبه در کشور ژاپن نیز رواج پیدا کرد

مراقبه در ژاپن

انواع مدیتیشن با نکات آموزشی

انواع مدیتیشن معمولا با هدف یکسان انجام می‌شوند و تفاوت آن‌ها در شیوه تمرینات است. یادگیری برخی از آن‌ها برای افراد مبتدی نیز آسان است و می‌توان در خانه آن‌ها را انجام داد. از طرف دیگر برای انجام برخی از تمرینات مراقبه، به حضور مربی حرفه‌ای با دانش بالا نیاز است؛ چرا که یکی از مهم‌ترین مراحل در یادگیری مدیتیشن، درک مفاهیم فلسفی آن‌ها است که با کمک مربی امکان‌پذیر می‌باشد. اصلی‌ترین بخش اغلب مراقبه‌ها در نشستن، بستن چشم‌ها و ایجاد محیطی ساکت است. شما می‌توانید بهترین روش مدیتیشن قبل خواب و مراقبه بعد از بیداری را با مطالعه انواع رایج این تمرینات پیدا کنید. در ادامه با برخی از رایج‌ترین مراقبه‌ها آشنا می‌شویم. همچنین می توانید با بهترین نرم افزار های مدیتیشن نیز این فعالیت را انجام دهید.

مراقبه مبتدی

اگر به‌تازگی تصمیم گرفته‌اید که مدیتیشن و مراقبه را شروع کنید، بهتر است از نوع مبتدی آن شروع کنید تا با پیشرفت برای سایر مراقبه‌ها نیز آماده شوید. نوع مبتدی مراقبه، دارای حرکات پیچیده نیست و شما می‌توانید به‌راحتی با رعایت برخی نکات، مزایای مراقبه و هدف انجام آن را درک کنید. در این مراقبه، برای دستیابی به آرامش درونی و تفکر عمیق، اهمیت تنفس و سکوت را متوجه خواهید شد.

مراحل مراقبه مبتدی عبارتند از:

  1. یک مکان ساکت را در نظر بگیرید
  2. روی زمین هموار و راحت بنشینید یا دراز بکشید
  3. چشم‌ها را ببندید
  4. به‌راحتی نفس بکشید و عمل دم و بازدم را به حالت عادی انجام دهید
  5. به دم و بازدم تمرکز کنید
  6. با چشم‌های بسته به حرکت شکم، قفسه سینه و شانه‌ها توجه کنید
  7. سعی کنید ورود هوا به شش و خروج آن را تصور کنید
  8. برای شروع این تمرینات، 3 دقیقه در روز کافی است

مراقبه ذاذن

کلمه ذاذن از «ذا» به‌معنای نشستن و «ذن» به‌معنای مراقبه تشکیل شده است. ذن یا ذاذن توسط بودا معرفی شد و سپس در چین به تکامل رسید و به یک مدیتیشین اصیل و موثر تبدیل شد. به‌طور کلی اولین مرحله آموزش ذاذن، یادگیری طرز صحیح نشستن است. تفکر عمیق با تمرکز کامل و بدون میل به سودجویی، اساس اصلی ذاذن می‌باشد. برای یادگیری ذاذن باید به سه فاکتور موقعیت بدنی در هنگام نشستن، تنفس صحیح و افکار و ذهنیت توجه کنید. اصل مهم در یادگیری ذاذن، تکرار و تمرین است. با یادگیری ذاذن می‌توانید منظور حکیمان را درک کنید و به آرامش درونی دست پیدا کنید.

نکات انجام دادن مراقبه دادن عبارتند از:

  • در اتاق ساکت، روی یک بالش کوچک بنشینید. بهتر است با زمین تماس نداشته باشید
  • چهارزانو بنشینید. اجازه ندهید که پاها روی یکدیگر قرار بگیرند. قسمت پشتی هر دو پا، به شکل صاف روی زمین قرار بگیرند. همچنین زانو باید با زمین تماس داشته باشد (حالت برمه)
  • چهارزانو بنشینید و پای چپ را بدون خم شدن، روی ران پای راست قرار دهید. پای راست نیز باید زیر پای چپ قرار بگیرد (حالت گل نیلوفر نصفه)
  • چهارزانو بنشینید و هر دو پا را بدون خم‌شدگی روی ران پای مخالف قرار دهید (حالت گل نیلوفر کامل)
  • دست‌ها به‌شکلی که کف دست رو به بالا باشد، روی پاها قرار می‌گیرند
  • سر باید رو به بالا باشد تا شانه‌ها در حالتی آزاد و راحت قرار بگیرند
  • دهان باید بسته باشد و دندان‌ها روی یکدیگر قرار بگیرند. در این صورت زبان باید به سقف دهان چسبیده باشد
  • از طریق بینی نفس بکشید و به ضرب‌آهنگ عمل دم و بازدم دقت کنید
  • برای بازیابی تمرکز از عدد 10 شروع به شمارش معکوس کنید و پس از رسیدن به عدد 1، مجددا تا 10 بشمرید

مدیتیشن ذهن آگاهی

مراقبه ذهن‌آگاهی نسبت به سایر مراقبه‌ها، به محبوبیت بیشتری در غرب دست پیدا کرده است. این نوع مراقبه برای کاهش استرس و درمان اضطراب بسیار مناسب می‌باشد. یکی از دلایل محبوبیت مدیتیشن ذهن‌آگاهی این است که در هنگام مراقبه، نیازی به امکانات و شرایط خاصی نیست. برای انجام این مراقبه نیز باید به جسم و ذهن تمرکز کنید و به آن‌ها مسلط شوید.

مراحل مراقبه ذهن‌آگاهی عبارتند از:

  1. بنشینید و چشم‌ها را ببندید
  2. عمل دم و بازدم را به آرامی از طریق بینی انجام دهید
  3. به افکاری و احساساتی که باعث اختلال تمرکز می‌شوند اهمیت ندهید و سعی کنید که تحت تاثیر آن‌ها قرار نگیرید
  4. سعی کنید که مراقبه ذهن‌آگاهی را به‌مرور به برنامه روزانه خود وارد کنید تا تبدیل به عادت شود

مدیتیشن ذهن آگاهی

مراقبه عشق و مهربانی

یکی دیگر از محبوب‌ترین مراقبه‌ها، عشق و مهربانی است که در برخی مواقع با نام «مدیتیشن متا» نیز شناخته می‌شود. کلمه متا در زبان سانسکریت، به‌معنای خیرخواهی، دوستی، محبت و کمک به دیگران است. اساس این مدیتیشن نیز مانند معنای متا می‌باشد. ریشه این مدیتیشن به یکی از کهن‌ترین مفاهیم بودایی به‌نام «تراوادا» مربوط می‌شود. هدف اصلی از انجام دادن مراقبه عشق و مهربانی، هدایت کردن افکار و احساسات آسیب‌دیده است که باعث رنجش افراد می‌شوند. بنابراین این مدیتیشن می‌تواند برای افرادی که دچار افسردگی و خشم‌های ناگهانی می‌شوند، مفید خواهد بود.

مراحل مراقبه عشق و مهربانی عبارتند از:

  1. مانند سایر مراقبه‌ها بنشینید و چشم‌ها را ببندید
  2. به احساسات خوب و خوشایند تمرکز کنید و زیبایی‌های عشق و دوستی را به‌یاد آورید
  3. برای اثربخشی بهتر، از دوست و آشنایان عزیز خود بخواهید که پارتنر مدیتیشن شما شوند
  4. در زمان انجام این مراقبه، سعی کنید با مهربانی و آرامش با مردم ناآشنا برخورد کنید
  5. سعی کنید به آدم‌ها و حیوانات عشق بورزید

مدیتیشن چی کونگ

چی‌کونگ یکی دیگر از رایج‌ترین انواع مراقبه است. «چی» در زبان چینی به‌معنای کار و «کونگ» به‌معنای انرژی درونی است. ترکیب چی و کونگ، اشاره به پرورش انرژی درونی و تعالی دارد. این مراقبه بر اساس مکتب تائوئیسم انجام می‌شود، که توسط لائوتزه حکیم چینی ابداع شده است. به‌صورت کلی مراقبه چی‌کونگ، شامل تمرینات یادگیری تکنیک‌های تنفس می‌شود. اولین مرحله در این مراقبه، تمرکز بر «چی» یا انرژی حیاتی است.

مدیتیشن چی کونگ

مراحل مراقبه چی‌کونگ عبارتند از:

  1. بنشینید و کمر خود را در حالت صاف نگه دارید
  2. اعضای بدن را از حالت انقباض خارج کنید و راحت و آزاد باشید
  3. به‌شکلی نفس بکشید که حرکت قسمت پایینی شکم مشخص باشد. بر تنفس خود و حرکت شکم تمرکز کنید
  4. طبق آموزه‌های مکتب تائوئیسم، «چی» در قسمت پایینی شکم و 5 سانتی‌متر پایین‌تر از ناف قرار دارد. ذهن خود را در آن نقطه متمرکز کنید
  5. سعی کنید درون خود انرژی پنهانی را احساس کنید

مراقبه با اصول نادا یوگا

یوگا خود مقوله‌ای جدا و گسترده است که در کنار مدیتیشن انجام می‌شود. یکی از انواع یوگا، نادا به دنیای مراقبه راه پیدا کرده است. نادا یوگا ریشه در سنت‌های هند باستان دارد. برخی از تئوری‌های فلسفی ادعا می‌کنند که هر چه در عالم هستی و کیهان وجود دارد، شامل ارتعاشات صوتی است که به آن نادا می‌گویند. به باور پیروان نادا، پایه و اساس شکل‌گیری عالم کیهانی، انرژی ذرات و اجسام نیست؛ بلکه شکل‌گیری کیهان‌ها، ناشی از انرژی ناشی از ارتعاشات صوتی ذرات و اجسام است. بنابراین مراقبه نادا یوگا، بر پایه صوت و آوا می‌باشد و در موسیقی‌درمانی کاربردهای زیادی دارد.

مراحل مراقبه نادا یوگا عبارتند از:

  1. به هر شکل که ترجیح می‌دهید بنشیند و چشم‌ها را ببندید
  2. بر هر صدایی که در اطراف شنیده تمرکز کنید
  3. می‌توانید از اینترنت صدای باران، صدای پرنده، صدای امواج دریا و انواع صداها در طبیعت را دانلود کنید و در هنگام مدیتیشن به آن‌ها گوش فرا دهید
  4. پس از مدتی که در تمرکز به صداهای بیرونی ماهر می‌شوید، تلاش کنید به حرکات درون بدن خود تمرکز کنید و سعی کنید صداهای ذهن و بدن خود را تداعی کنید
  5. با آموزه‌های نادا یوگا، در نهایت موفق به شنیدن صداهایی می‌شوید که ارتعاشی ندارند و می‌توان آن را صدای هستی نامید

کاوش درونی

مدیتیشن کاوش درونی، یکی از موثرترین مراقبه‌ها به‌شمار می‌آید. اساس این مراقبه پرسش است. پرسش‌های بنیادین از خود و از نفس خویش، که باعث ایجاد اتحاد و همبستگی میان ذهن و بدن می‌شود. مراقبه کاوش درونی، شروعی مناسب برای رهایی از چنگ خودِ سرزنشگر و دوگانگی‌های مختل‌کننده است.

مراحل کاوش درونی عبارتند از:

  1. با توجه به راحتی خود، هر حالت فیزیکی قابل قبول را انتخاب کنید
  2. در هنگام فکر کردن به یک موضوع، به یاد آورید که احساسات و افکار، متعلق به خودتان هستند و شما تنها صاحب آن‌ها هستید و روی آن‌ها تسلط دارید
  3. از خود بپرسید «من کیستم؟» و نیازی نیست که به جوابی برای آن پیدا کنید. تنها کافی است که کمی به خودتان فکر کنید و بدن خود حضور داشته باشید

مدیتیشن تهی‌سازی تائو

تهی‌سازی تائو، ریشه‌گرفته از آموزه‌های فیلسوف چینی، یعنی لائوتزه است. کلمه «تائو» در تمام نوشته‌های لائوتزه دیده می‌شود. از نظر لائوتزه، تائو کمال است و انسان فرزانه و خردمند باید بدون وابستگی‌های مادی به دنیا، برای دستیابی به تائو تلاش کند. بنابراین به‌طور کلی تهی‌سازی تائو، یکی از اولین قدم‌های رسیدن به تائو یا فرزانگی و سعادت است. منظور از تهی‌سازی نیز رهایی از افکار و احساسات مزاحم می‌باشد. بنابراین برای رسیدن به تائو، باید بتوانید برای مدتی از افکار و احساسات خود رها شوید.

مراحل مدیتیشن تهی‌سازی تائو عبارتند از:

  1. با کمر صاف و چهارزانو بنشینید
  2. چشم‌ها را کامل نبندید و آن‌ها را در حالت نیمه‌باز نگه دارید
  3. تمرکز خود را حفظ کنید و به افکار و احساسات بی‌محلی کنید
  4. به سکوت اطراف دقت کنید و نسبت به فکر کردن و هیجان‌زده شدن، بی‌میل باشید

مدیتیشن کندالینی

مراقبه کندالینی یکی دیگر از مراقبه‌های رایج هندی است. کندالینی در زبان هندی، به‌معنای مارپیچ و پیچ‌خوردگی می‌باشد. لغت کندالینی به انرژی و نیرویی اشاره دارد که مانند مار در آخرین مهره‌های ستون فقرات به‌دور خود پیچیده است. گفته می‌شود که با آموزه‌های این مراقبه، این انرژی فعال و رها می‌شود و در سرتاسر بدن جریان پیدا می‌کند. آموزش این نوع مدیتیشن، همراه با رژیم غذایی، تمرین‌های تنفسی و حرکات مخصوص است.

مدیتیشن کندالینی

مراحل مراقبه کندالینی عبارتند از:

  1. در این مراقبه موقعیت فیزیکی اهمیت زیادی ندارد؛ اما بهتر است که بنشینید
  2. راه سوراخ سمت چپ بینی را با انگشت خود مسدود کنید و نفس عمیق بکشید. سپس سوراخ دیگر را مسدود کنید دم و بازدم را تکرار کنید
  3. مراقبه کندالینی زیرشاخه‌ای از تمرینات یوگا است، بنابراین برای یادگیری این مراقبه باید مدام تمرین کنید

فواید مدیتیشن برای بدن و روان

همان‌طور که گفته شد، مدیتیشن روشی موثر برای پیدا کردن آرامش درونی و دستیابی به تمرکز است. تاثیرات مثبت مراقبه معمولا با تکرار و تمرین، در بدن و روان ایجاد می‌شوند. مراقبه علاوه بر کاهش استرس، افزایش تمرکز، تقویت تعادل روانی و فیزیکی، درمان افسردگی، حفظ آرامش و … تاثیرات متعددی بر بدن نیز می‌گذارد. برخی از تاثیرات مثبت مدیتیشن برای صورت، بهبود خواب و … هستند. به‌طور کلی مراقبه برای تمام افراد موثر می‌باشد. ورزشکاران نیز می‌توانند برای پیشرفت‌های ورزشی، تمرینات مراقبه را برای ارتقای عملکرد خود در مسابقات، به لیست برنامه‌های روزانه خود اضافه کنند. در ادامه با فواید مدیتیشن در بدن و روان، فواید مراقبه صبحگاهی، فواید مراقبه قبل از خواب و … آشنا می‌شویم.

فواید مدیتیشن برای ذهن

فواید مدیتیشن برای مغز و ذهن انسان، بسیار زیاد است. استرس و اضطراب باعث تضعیف شدن عملکرد مغز می‌شود. افرادی که همواره مضطرب هستند، می‌توانند از تمرینات مراقبه‌های مختلف برای رفع استرس‌ مخرب استفاده کنند.

فواید مدیتیشن برای بهبود عملکرد مغز و ذهن عبارتند از:

  • مراقبه استرس را کاهش می‌دهد
  • مراقبه احساسات را کنترل می‌کند و باعث بهبود عواطف می‌شود
  • با مراقبه هیجانات ناگهانی مانند خشم و عصبانیت کنترل و متعادل می‌شوند
  • خودآگاهی انسان با مراقبه افزایش پیدا می‌کند
  • مراقبه برای بازیابی حافظه و تقویت حافظه موثر است
  • مراقبه خلق‌وخو را متعادل می‌کند
  • برای بهبود عملکرد مغز، مراقبه منجر به بهبود خواب می‌شود
  • انجام تمرینات مراقبه برای رفع و کنترل دردهای جسمانی موثر است
  • با مدیتیشن پردازش اطلاعات تقویت می‌شود
  • قدرت تصمیم‌گیری در شرایط مختلف با مراقبه افزایش پیدا می‌کند
  • مراقبه خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش می‌دهد

فواید مدیتیشن برای ورزشکاران

ورزشکاران برای موفقیت در مسابقات و فعالیت‌های ورزشی خود به قدرت تمرکز زیادی نیاز دارند که می‌توان آن را از طریق مراقبه تامین کرد. به‌طور کلی یکی از مهم‌ترین مزایای مدیتیشن پاکسازی ذهن و کاهش استرس است. بنابراین مراقبه و انجام تمرینات پیش از مسابقات، یکی از موثرترین روش‌ها برای کاهش استرس ورزشکاران به‌شمار می‌آید.

فواید مدیتیشن برای ورزشکاران

در ادامه فواید مراقبه برای ورزشکاران را بررسی می‌کنیم:

  • ترکیب مدیتیشن و ورزش مقاومت افراد را در برابر استرس افزایش می‌دهد
  • بهبود فعالیت مغز و عملکرد عصبی در ورزشکاران
  • آماده‌سازی برای مسابقات
  • روشی موثر برای تسریع مدت ریکاوری
  • بهبود الگوی خواب
  • افزایش استقامت
  • بهبود تصویر ذهنی و بدنی

فواید مدیتیشن برای صورت

بسیاری از پزشکان و متخصصان می‌گویند که در اغلب مواقع، احساسات ناگفته و میزان سلامت بدن انسان، از رنگ و ظاهر پوست مشخص است. مدیتیشن روشی موثر برای پاکسازی پوست نیز به‌شمار می‌رود. همان‌طور که گفته شد، مراقبه تاثیرات به‌سزایی بر سلامت روان می‌گذارد. طبق تحقیقات سایکودرماتولوژی، ثابت شده است که بین ذهن و پوست ارتباطات عمیقی وجود دارد. در جدول زیر فواید مدیتیشن زیبایی و تاثیرات آن بر پوست و صورت نشان داده شده است.

کاهش هورمون کورتیزول

کمک در درمان بیماری های پوستی

اکسیژن رسانی به پوست صورت

کاهش اضطراب و احساسات منفی

از بین بردن چین و چروک

بهبود کیفیت خواب

ترمیم بافت های پوست صورت

به تعویق انداختن پیری پوست صورت

فواید مدیتیشن صبحگاهی

بدن انسان پس از بیداری و در اول روز، قابلیت‌های اصلی خود را ندارد. اغلب تراپیست‌ها و پزشکان توصیه می‌کنند که برای بهبود حال عمومی در طول روز، صبح خود را با انرژی و روحیه مثبت شروع کنید. مدیتیشن یک روش ایده‌آل برای شروع کردن یک روز شلوغ و پربار به‌شمار می‌آید. با مراقبه صبحگاهی می‌توانید تمام روز را با انرژی بیشتر، تمرکز بیشتر، اضطراب و افسردگی کمتر بگذرانید.

فواید مدیتیشن صبحگاهی

در ادامه با برخی از فواید مراقبه در اول روز آشنا می‌شویم:

  • ارتقای روحیه
  • افزایش آرامش
  • مرتب‌سازی افکار پیش از شروع روز
  • افزایش بهره‌وری
  • افزایش تمرکز
  • افزایش سلامت جسمی
  • افزایش انرژی روزانه
  • افزایش اعتماد به نفس

مدیتیشن؛ عامل افزایش طول عمر و کیفیت زندگی

افراد زیادی برای دستیابی به انرژی درونی و تمرکز عمیق از تمرینات مراقبه یا مدیتیشن استفاده می‌کنند. مراقبه انواع زیادی دارد و اغلب آن‌ها برای رسیدن به سکوت، آرامش، تمرکز، تقویت حافظه، دوری از انواع بیماری‌ها و … انجام می‌شوند. از برخی از رایج‌ترین مراقبه‌ها می‌توان به مراقبه یوگا، مراقبه تهی‌سازی تائو، کاوش درونی، چی‌کونگ و … اشاره کرد.

سوالات متداول

برخی از اصلی‌ترین مزایای مراقبه برای سلامت بدن چیست؟

تقویت روحیه، کاهش استرس، کاهش میل به استعمال دخانیات، تقویت قلب، کاهش ورم و التهاب، درمان دردهای مفصلی و … برخی از تاثیرات مراقبه بر بدن هستند.

کدام نوع مراقبه برای پیش از خواب مناسب‌تر است؟

افراد زیادی در زمان پیش از خواب، از مراقبه ذهن‌آگاهی استفاده می‌کنند.

تاثیرات مراقبه بر بهبود خواب چیست؟

مراقبه باعث افزایش ملاتونین، افزایش سروتونین، کاهش ضربان قلب، کاهش فشار خون و فعال‌سازی بخش کنترل خواب در مغز می‌شود.

آیا مراقبه باعث لاغری می‌شود؟

انجام تمرینات مراقبه باعث لاغری نمی‌شود؛ بلکه انجام دادن این تمرینات، در کنار ورزش و رژیم غذایی مناسب، روند کاهش وزن را سریع‌تر می‌کند.

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید